MENU

De buitenlesdag

4 APRIL 2023 IS HET WEER NATIONALE BUITENLESDAG

Op 5 april was het Nationale Buitenlesdag. We vierden deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door, want het kan natuurlijk élke dag Buitenlesdag zijn!

Dit jaar zetten we al deze leerkrachten in het zonnetje en gingen we op zoek naar de beste Buitenlesleerkracht van het jaar. Een vakjury en kinderjury bepaalden dat Tine Nieboer van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam een jaar lang de titel van beste buitenjuf van Nederland mag dragen. Juf Tine werd op de Nationale Buitenlesdag volop in het zonnetje gezet. De 12 provinciale winnaars, die voorafgaand aan de landelijke winnaar werden geselecteerd, kun je hier bekijken.

De volgende Buitenlesdag is op 4 april 2023. Zet deze vast in je agenda en vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo ben jij als eerste op de hoogte van nieuws rondom de Nationale Buitenlesdag en bijbehorende activiteiten!

“Kinderen hebben tijdens een buitenles eigenlijk niet eens door dat ze op dat moment aan het leren zijn. Zodra ze weer in het klaslokaal komen en alle kinderen bespreken met elkaar wat we tijdens de buitenles hebben gedaan, dan dringt het pas door.”

– Laat je inspireren door Winnie van Putten (leerkracht bij De Dolfijn)

GA JIJ TIJDENS DE NATIONALE BUITENLESDAG OOK BUITEN LESGEVEN? HANG DAN ÉÉN VAN DE ONDERSTAANDE POSTERS OP!

“Buiten lesgeven past perfect bij het DNA van onze school. De buitenruimte is het mooiste en beste leslokaal wat mij betreft. De natuurspeeltuin, waar onze school over beschikt, is de perfecte plek om de zintuigen in te zetten. Van een moestuin en insectenhotel tot speeltoestellen en bomen waar de kinderen in kunnen klimmen.”

– Laat je inspireren door Marc van de Geer (directeur Het SchatRijk)

Unbox Now is trotse sponsor van de Buitenlesdag 2022!

Je fantasie prikkelen, leren praten over je emoties, je taalvaardigheid opschroeven door verhalen te vertellen, je oog-hand coördinatie trainen en leren omschrijven. Allemaal vaardigheden die je op een leuke manier leert door het spelen van de spellen. Spelen = Leren is dan ook één van de hoofdthema’s op Unbox Now, hét platform waar je de leukste bord- en kaartspellen kunt ontdekken.

Tijdens de Buitenlesdag kun je zelfs de leukste spellen van Unbox Now spelen met jouw hele klas. Voor een 6-tal aan spellen zijn speciale (buiten)lesmaterialen ontwikkeld die gratis beschikbaar zijn in onze databank en zeker niet mogen ontbreken in jullie lesprogramma op 5 april.

Wist je dat… dé Buitenlesleerkracht van het jaar een bokaal voor in de school ontvangt en €2000 budget krijgt om een buitenlesplek te maken op het schoolplein? Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Unbox Now!

MEER INFORMATIE

Iedereen kan een leerkracht die buitenles geeft nomineren, dus nomineren kan door een collega, directeur, ouder of de eigen leerlingen. Nomineren kan tot en met 18 februari 2022. Een leerkracht kan ook zichzelf nomineren. Om genomineerd te kunnen worden moet de leerkracht minimaal 8x per jaar buiten les geven op een basisschool en beschikbaar zijn op de Nationale Buitenlesdag op 5 april voor de prijsuitreiking.

De genomineerde leerkrachten strijden in de voorronde tegen leerkrachten uit hun eigen provincie en daar komt 1 winnaar uit. Uit de 12 provinciale winnaars kiest een onafhankelijke jury de allerbeste buitenlesleerkracht van Nederland. De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 april tijdens de Nationale Buitenlesdag.

Je ontvangt als beste buitenlesleerkracht van het jaar een bokaal voor in de school en 2000 euro budget om een buitenlesplek te maken op het schoolplein, mede mogelijk gemaakt door trotse sponsor Unbox Now. Denk aan moestuinbakken, een vuurkuil of een zitjes in het buitenlokaal. De 12 provinciale winnaars krijgen uiteraard ook een passende prijsnamelijk een Unbox Now-pakket met bord- en kaartspellen voor de hele klas! Het pakket bestaat uit Dobble, Dixit, Rory’s Story Cubes, Concept Kids Dieren, Het Kleurenmonster, Jungle Speed Kids en Time’s Up Family!

De grootste prijs is natuurlijk de eer. Als winnaar mag je een jaar lang de titel Beste buitenlesleerkracht voeren. Je bent een jaar lang ambassadeur van het buiten les geven. Samen met Jantje Beton en IVN inspireer je leerkrachten om (meer) buiten les te geven, o.a. door samen met ons nieuwe buitenlessen te ontwikkelen.

De twaalf provinciale winnaars worden aan de volwassen jury voorgelegd. Deze wordt gevormd door:

  • Stefan de Beukelaar, docent aan de Fontys Hogeschool kind en educatie en de Sporthogeschool. Werkzaam voor de Fontys outdoor opleidingsschool en tevens ontwerper van natuurlijke speellandschappen. Stefan is van mening dat kinderen de wereld beter leren begrijpen door buiten actief en doelgericht aan de slag te gaan. Een buitenles zou voor kinderen een standaard didactische werkvorm moeten zijn.
  • Marc van de Geer, Directeur van Ebs Het SchatRijk in Zaandijk, waar ze een prachtig natuurrijk schoolplein hebben. Groen en bewegen dragen volgens hem bij aan het welbevinden en de leerprestaties van kinderen en daarom zet hij zich al jaren in voor het vergroenen van schoolpleinen.
  • Louise Vleugel, vakleerkracht bewegingsonderwijs bij OBS De Schalm in Rotterdam. Louise is een groot voorstander van lessen buiten het schoolgebouw; de kinderen zijn in de frisse buitenlucht, ze zijn in beweging en leren de omgeving in een andere, educatieve context kennen.
  • Merel Gordijn, leerkracht onderbouw en rekencoördinator op KC De Akker in Meppel. Merel geeft al jaren buiten les, van rekenopdrachten met een bal of hinkelen, tot aan creatieve opdrachten waarin de kinderen hutten mogen bouwen. Juf Merel is ambassadeur van Jantje Beton.

Zij kiezen 3 leerkrachten die doorgaan naar een kinderjury. Deze kinderjury bepaalt wie zich een jaar lang de beste buitenlesleerkracht van Nederland mag noemen. Dave Ensberg-Kleijkers (directeur-bestuurder Jantje Beton): “We vinden het heel belangrijk dat ook de stem van de kinderen wordt gehoord.”

De kinderjury wordt gevormd door Izaiah (6 jaar), Tessa (12 jaar), Milou (15 jaar) en Jari (15 jaar) van de Buitenspelers. Dit is de kinderadviesraad van Jantje Beton. Eerder kozen zij samen met een vakjury de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Leiden kreeg eind november als eerste gemeente deze Jantje Beton Prijs uitgereikt.

Inschrijven voor de nieuwsbrief